2021-1-HU01-KA122-SCH000019820

Sustainable development_new approaches

FINNORSZÁG ELŐKÉSZÍTŐ UTAZÁS ÉS DIÁKCSERE

DIÁKCSERE

Finnországban jártunk

2022. október 1-je és 10-e között iskolánk 4 diákja és 3 tanára az Erasmus+ program keretén belül látogatott Finnországba. A diákcsereprogramnak a Lappföldön, a finn-svéd határon található Tornio városa adott otthont. A helyi Putaan Koulu középiskolás tanulói fogadták diákjainkat és mutatták be intézményüket. Tanulóink részt vehettek háztartástan, testnevelés, finn, svéd, társadalomtudomány, kémia, biológia és földrajz órákon is. Betekintést nyertek a finnek mindennapi életébe is a vendéglátó családok segítségével. Délutánonként volt lehetőség falmászásra, bowlingra, szaunázásra vagy ellátogatni a szomszédos Svédországba is. Tanáraink számára a Finnországban eltöltött idő jó alkalmat nyújtott a tapasztalatcserére.

Az iskolai programokon túl a kulturális tevékenységek is nagy szerepet játszottak: pl. jártunk az északi sarkkörön és azon túl is, Pörröporoban, túráztunk Aavasaksa dombjain, jártunk a svéd Kukkolaforsen városában. A Télapó lakhelyét, Rovaniemi városát is meglátogattuk. Végül Helsinkiben töltöttünk pár napot, ahonnan tengerjáró komppal Tallinnba, Észtország fővárosába is elhajóztunk.

FINN TALÁLKOZÓ – MAGYARORSZÁG

Beszámoló

A Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola látta vendégül 2023. 01.16 és 20. között a cserediákokat a finnországi Tornióból. 4 diák és 2 tanár érkezett Lappföldről egy KA1-es Erasmus + projekten belül, melynek központi témája a fenntarthatóság. A projekt ideje alatt a környezetvédelem mellett a magyar kultúra megismerése is szerepet kapott.

A csoport Pétervására és környékének bemutatása mellett a fővárosba is ellátogatott a Magyar Zene Házába, és a Parlamentet is volt lehetőségük megtekinteni. A PEVIK ügyvezető igazgatója, Eged Renátó tartott előadást az újrahasznosítás témakörében. Az egri látogatás alkalmával pedig az Dobó István Vármúzeum  és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont foglalkozásai színesítették a hetet. Az Axis Bentonit Kft. látogatására is volt lehetőség, Hubai Péter ismertette a külföldi vendégek számára  a cég munkáját. A hét jó alkalom volt a tapasztalatcserére. A tanulók betekintést nyertek az iskolai életbe és a magyar családok hétköznapjaiba is. A délutáni programokat a vendéglátó diákok és családjaik biztosították finn vendégek számára.

PREZENTÁCIÓ ANYAGAI

FISHING IN ENGLISH

HUNGARY FOR FINNISH MEETING

HUngary 2023

TÖRÖKORSZÁG ELŐKÉSZÍTŐ UTAZÁS ÉS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS

Törökországban jártak iskolánk tanárai

2022.12.05. és 12.09. között a Pétervásárai Tamási Általános Iskola öt tanára a törökországi Izmirben vett részt Erasmus+ KA122 SCH programban. A szakmai tapasztalatcsere alkalmával a kiutazók betekintést nyerhettek a MEV Koleji intézmény tanárainak munkájába. A látogatás célja az volt, hogy a pedagógusok megismerjék a török UNESCO Club programját, mely a fenntarthatósághoz és a kulturális örökségek megőrzéséhez szorosan kötődik, majd a jövőben a pedagógusok beépítik a jó gyakorlatokat az iskola programjába.

A tapasztalatcsere mellett volt lehetőség kulturális tevékenységekre is, mint ellátogatni Ephesus városába, amely hajdanán a Földközi-tenger fő kereskedelmi központja volt és múltja több évszázadon át ívelt. Itt található Szűz Mária Háza is, melyet több pápa is meglátogatott már korábban. Selçuk városa és Şirince falu pedig betekintést adott az igazi török kultúrába. Urla városában a hajózás történetével ismerkedtünk meg és természetesen Izmir városában is volt lehetőségünk a nevezetességek megtekintésére.